Over ons

98.000 kwalitatieve, betaalbare woningen voor Nederland

In heel Europa is de wereldwijde woningcrisis voelbaar. Alleen al in Nederland hebben we tot 2030 maar liefst 980.000 nieuwe woningen nodig. Maar de woningmarkt zit muurvast! Weinig aanbod en moordende concurrentie leiden tot torenhoge prijzen. Probleemdenken en gebrek aan slagkracht houden de woningmarkt in een wurggreep. Het Grote Wooninitiatief wil dat veranderen.
Beginnend in Nederland, streeft Het Grote Wooninitiatief ernaar om tussen nu en 2030 minstens 10% van de vraag naar nieuwe woningen te realiseren. Hoe? Door duurzame samenwerking, schaalbare massaproductie en digitalisering. Een goed gecoördineerde leverketen verhoogt structureel de output en verandert deze uitdaging in een unieke kans om de productie van betaalbare woningen op te schalen. Onder betaalbare woningen verstaan wij, in Nederland, huizen en appartementen tussen de €150.000 en €500.000.

Crowd-development platform 

Het Grote Wooninitiatief is een crowd-development platform voor toekomstige huiseigenaren en belanghebbenden. Ondersteund door een geoliede leverketen van respectvol samenwerkende partners biedt het platform uitgebreide mogelijkheden voor co-creatie. Samen realiseren we , naar individuele wens, aanpasbare woningen in passende woonomgevingen. Daarbij profiteren woningzoekenden van de collectieve inkoop van percelen, diensten en producten.
Samenwerking via het platform maakt het hele proces van idee tot realisatie transparant, efficiënt en schaalbaar. Het Grote Wooninitiatief biedt woningzoekenden ongekende kansen om te wonen waar en hoe ze dat willen.

Speerpunten:
  • Data zijn essentieel
    Een project start door geschikte locaties en potentiële crowd-developers aan elkaar te koppelen. De match wordt gemaakt op basis van verzamelde relevante informatie over locaties, budget en woonvoorkeuren. Wetend dat we bouwen waar en wat gewenst is, zijn de risico’s laag en kunnen woningprijzen ook laag blijven.
  • Voordeel voor iedereen
    Op meerdere locaties sluiten we gronddeals. Projectpijplijnen voor bouwaanvragen maken de aankomende productie voorspelbaar, wat voordelig is voor alle partijen in de leveringsketen. Dat voordeel vertaalt zich in een lagere woningprijs voor crowd-developers.
  • Ontwerpen voor snelle consensus en bouwvergunning
    Parametrisch ontwerpen biedt flexibiliteit in het ontwerpproces en virtual reality maakt ontwerpen tastbaar. Daardoor kunnen belanghebbenden sneller, betere beslissingen nemen. Dit resulteert in vlotte consensus over ontwerpen voor woningen en woonomgevingen, een breed draagvlak voor gemaakte keuzes en het sneller toegekend krijgen van een bouwvergunning.
  • Tijd- en kostenefficiënt bouwen
    Massaproductie van bouwcomponenten, eco-gebouwen die op locatie worden gemonteerd en inzet van baanbrekende innovaties in circulaire bouwmaterialen leiden tot aanzienlijke besparingen in tijd en kosten.
  • Meer geld overhouden om van te leven
    Innovatie, co-creatie en collectieve inkoop van hypotheken, verzekeringen, diensten en producten verlagen de kosten van levensonderhoud met ongeveer 25%. Daardoor houden crowd-developers meer geld over om van te leven.
Changemakers 

Samenwerken binnen een crowd-development ecosysteem brengt verbazingwekkende voordelen met zich mee, waarbij het succes van elk van hen bijdraagt aan het succes van een groep die in synergie werkt. Het platform brengt alle partijen naar één virtuele ronde tafel voor soepele samenwerking en grotere transparantie, wat resulteert in aanzienlijke tijd- en kostenbesparingen. Samenwerkingsverbanden met gekwalificeerde bedrijven verbeteren de levering op schaal en creëren een sterke coalitie voor verandering, met de capaciteit om het initiatief uit te breiden naar andere huisvestingsmarkten.


Partner reacties

Als specialist op het gebied van innovatie van bouwmaterialen, -methoden en digitalisering heb ik met groot plezier meegewerkt aan de voorbereidingen voor dit initiatief. Het is dringend tijd om een inhaalslag te maken in de sector, door nu eindelijk op grote schaal duurzame projecten mogelijk te maken volgens de wensen van degenen die er zullen wonen. Het Grote Wooninitiatief is ideaal geschikt om alle stakeholders te ontzorgen, en om alles wat ertoe doet veel sneller en beter te organiseren.

Dr. Manfred Mahler

Bautark

Ons Sustainer.home systeem biedt flexibele oplossingen voor duurzame houtbouw, van appartementen tot rijtjeshuizen. Met innovatieve 3D-modellen en digitale ketenintegratie versnellen we de transitie naar schaalbaar, betaalbaar duurzaam bouwen. De focus van Het Grote Wooninitiatief op de woonwensen van de crowd-developers past perfect bij deze tijd. We staan klaar om samen vele projecten te realiseren.

Gert van Vugt, CEO

Sustainer

Het Institut Bauen und Umwelt (IBU) berekent en publiceert eco-balanswaarden die nodig zijn voor duurzaamheidseisen. We ondersteunen Het Grote Wooninitiatief en partners bij het presenteren van hun ecologische nieuwbouwprojecten die uitblinken in CO2-reductie en onderschrijven de grote voordelen van dit platform. We kijken bij IBU uit naar verdere samenwerking.

ir. Hans Peters, voorzitter

IBU

In mijn boek Legolisering van de bouw (2011) bespreek ik de inefficiënties in de bouwsector en doe ik voorstellen om kosten te verlagen en de kwaliteit te verbeteren. Het is veelbelovend dat Het Grote Wooninitiatief een innovatieve aanpak omarmt die de behoeften van de consument centraal stelt en deze verbeteringen optimaal benut. Ik geloof dat dit de conservatieve bouwsector zal inspireren om zowel het woningtekort aan te pakken alsmede haar impact op het klimaat te verminderen.

Prof. dr. ir. Hennes de Ridder – Emeritus hoogleraar Integraal Ontwerpen aan de faculteit der Civiele Techniek en Aardwetenschappen TU Delft

Wij produceren hoogwaardige, baanbrekende energie-toepassingen die nieuwbouwwoningen volledig zelfvoorzienend maken. We zijn er trots op bij te dragen aan het betaalbaar en werkelijk duurzaam maken van woningen. Dit kan de utiliteitskosten aanzienlijk verlagen, wat perfect aansluit bij het crowd-development concept. Yes, we’re in!

Jurgen van Loon, CEO

Stanstechniek Gaanderen

Het Grote Wooninitiatief wordt ondersteund door